|
Dökme demirin metalürjik arıtımı için özlü tel teknolojisinin uygulanması halihazırda yaygın bir metalürjik uygulama haline gelmiştir. Bununla birlikte, diğer alaşım ve işlem maddelerinin eklenmesi de önemli bir öneme ulaşmıştır. Özlü tel işleme yönteminin yaygın olarak uygulanması, işlemin aşağıdaki avantajları sağlayabilmesi nedeniyle gerçekleşmiştir: 1. Mikro alaşımlamanın doğruluğu;
Bu madde çok karmaşık bir konuyu temsil etmektedir. Burada sadece artan metalik geri kazanımlar nedeniyle daha az malzeme tüketiminden bahsetmiyoruz, aynı zamanda analitik sapmadan kaynaklanan yönlendirilmiş ısılar da %70 oranında azaltılmıştır. Yönlendirilmiş ısılar aşağıdakilerden kaynaklanan maliyetler ortaya çıkarır:
Dikkate alınması gereken bir diğer ekonomik faktör de işlem sırasında ısının sıcaklık kaybıdır. İnert taşıyıcı gazların kullanıldığı toz enjeksiyon tekniklerinde yaklaşık 50°C'lik sıcaklık kayıpları meydana gelirken, özlü tel enjeksiyonuyla ilişkili tipik kayıp yalnızca yaklaşık 7°C'dir. Bu nedenle, kademe sıcaklıkları düşürülerek hem enerji hem de astar malzemesi tasarrufu sağlanabilir. Analitik değerlerin tekrarlanabilirliği ve doğruluğu özlü tel teknolojisinin önemli bir özelliğidir. Örneğin, inert gazla toz enjeksiyonu nadir hale gelmiştir çünkü enjekte edilen malzemenin düzgün dağılımı özellikle çoklu tel dökümü yapılıyorsa şüphelidir. Kükürt giderme için eski yöntemlerin kullanılmasının ana dezavantajları, eski yöntemlerle bu işlemin tüm eriyikte eşit şekilde yapılamaması ve çoğu durumda reaksiyona girmemiş reaktiflerin atık cürufunda sıkışmasıdır. Özlü tel sistemi kullanmanın başlıca avantajları aşağıdaki gibidir: 1. Daha yüksek verimlilik, dolayısıyla daha az reaktif tüketimi; Magnezyum özlü tel enjeksiyonu aşağıdaki avantajları sağlar:
|