hak.htm

DUEDİ ürün sayfası


TERMAL ANALİZ YAZILIMI TCAST NEDİR?

ü Dökme demir için termal analiz yazılımı TCAST, FASSMET tarafından tasarlanan ve doğrudan dökümhanede çoklu dökme demir numunelerinin gerçek zamanlı olarak alınmasını sağlayan termal analiz yazılımıdır.

ü Bu şekilde, kullanıcılar analiz edilen;

    • Dökme Demir
    • Gri Demir
    • Düktil Demirin

kimyasal bileşimini, termal parametrelerini ve mekanik özelliklerini değerlendirebilirler.

  

ü Eğri işleme sırasında TCAST Çıkış Parametreleri için Hesaplanan Değerler Ayrıntılı Çıkış Parametresi panelinde görüntülenir. Bu Parametrelerden bazıları yeniden hesaplamaya tabidir ve Edinim sırasında değişebilir. Örneğin, Birinci Türevin global minimum noktasında tanımlanan Katılaşma Sıcaklığı [TSol] (her eğrinin oluşturulması sırasında daha fazla minimum nokta bulunur ve bulunan minimum nokta doğru nokta olmayana kadar Çıkış Değeri güncellenir).

ü  Ayrıntılı Parametreler paneli hem Edinim Penceresinin içinde hem de ayrı bir Pencerede görüntülenebilir. Bu durumda, görüntülenen veriler bağlı Kaynak Tanımlayıcı numarası ile seçilen Edinim Penceresine göre olacaktır.

DETAYLI OLARAK ANALİZ EDİLEN VE GÖRÜNTÜLENEN PARAMETRELER

Alaşım Cinsi
-
Analiz edilen alaşım türünün tahmini (Hipoötektik, Hipereötektik ve Ötektik)
CEQ
%
Dökme demirdeki Karbon ve Silisyum içeriğini dikkate alan indeks. Bu indeks alaşımın akışkanlığını gösterir ve ilk Katılaşma Sıcaklığı (TLiq) ile sıkı bir şekilde ilişkilidir. Alaşımın Bileşiminin Ötektik Bileşimden ne kadar uzak olduğunu gösterir.
C
%
Dökme demirdeki karbon yüzdesi
Si
%
Dökme demirdeki silikon yüzdesi
TLiq
°C
Sıcaklığın ilk durağına ve dolayısıyla Soğutma Hızının ilk maksimum noktasına eşittir; CEQ'yu hesaplamak için esastır. TLiq Sıcaklığı, Soğutma Eğrisinde yatay bir platodur ve Birincil Östenitin katı parçacıklarının sıvı halde çökelmesinden kaynaklanır. Bileşimin ötektik olması durumunda, TLiq değeri TEStart ve TEMin Değerlerine eşittir.
TEStart
°C
Ötektik'in kristalleşmeye başladığı ve Grafit'in oluşmaya başladığı sıcaklık. Bu Sıcaklık, TLiquidus Sıcaklığı hesaplandıktan sonra Birinci Türevdeki minimum noktayı temsil eder. TEStart değeri ne kadar düşükse, Aşılama verimliliği o kadar yüksek olur.
TEMin
°C
Ötektik katılaşma sırasında oluşan Gizli Isı, Soğutma aşamasında alınan ısı ile dengelendiğinde elde edilen minimum Ötektik Sıcaklık. Bu Sıcaklık, Soğutma Eğrisindeki minimum noktayı temsil eder ve Birinci Türev Eğrisinde 0 (sıfır) olarak sonuçlanır. Yüksek bir TEMin değeri, dökme demirin karbür oluşturma eğiliminin düşük olduğunu ve dolayısıyla büzülme kusurlarını gösterir.
TEMax
°C
Maksimum Ötektik Sıcaklığa, Türevin x ekseninde "0" değerinden geçtiği ikinci zamanda ulaşılır ve böylece grafit oluşumundan sonra ulaşılan maksimum Sıcaklığı temsil eder. TEMax değeri Alaşım bileşimine, çekirdeklenmeye ve ilk grafit çökelmesine bağlıdır. Son olarak TEMax, katılaşma sırasında oluşan Gizli Isı ve dolayısıyla Yeniden Birleşme (Rec) ile doğrudan ilişkilidir.
TMax Detected
°C
Program kaydının başladığı Sıcaklığa ulaşılmadan önce termokupl tarafından algılanan maksimum sıcaklık.
TSol
°C
TSol değeri katılaşmanın sona erdiği Sıcaklığı gösterir ve Birinci Türevdeki minimum küresel noktayı temsil eder. Tane sınırlarına yakın ayrışma eğiliminde olan elementler TSol Sıcaklığını düşürür (düşük erime noktalı elementler). Metastabil Sıcaklıktan (TMST) çok daha düşük bir TSol değeri, katılaşmanın son aşamalarında Birincil Karbür oluşumu riskini artırır.
Rec
°C
Recalesescence değeri (TEMax ve TEMin değerleri arasındaki fark) Ötektik büyümeyi gösterir ve katılaşmanın ilk aşamalarında oluşan Grafit ve Birincil Östenit miktarına bağlıdır. Nihai dökme demirde Rec değeri çok yüksek olduğunda, Grafit çok erken kristalleşmiş ve büzülme oluşumu riskini artırmıştır. Yüksek Rec değerleri, özellikle yaş kuma dökülen dökümlerde gözeneklilik oluşturabilecek Grafitin genişlemesine neden olabilir.
KCond
°
Isıl iletkenlik katsayısı, Birinci Türevdeki TSol değeri dikkate alınarak hesaplanan bir parametredir. Katılaşma sırasında oluşan Birincil Grafit miktarına bağlıdır ve bu nedenle dökme demir içinde bulunan Karbon içeriği ile ilgilidir. Aynı zamanda büzülme oluşumu ve Grafit türü ile de sıkı bir şekilde ilişkilidir. Yüksek KCond değerleri Sementit varlığını gösterir.
PrGraph
%
Hipoötektik Demir durumunda, PrGraph ilk Birincil Grafit Çökelmesini gösterir. Bu aşama sırasında, Birincil Grafit oluşumu da vardır. PrGraph değerinin yüksek olması, nihai Sfero Döküm Demir dökümlerinde düşük miktarda Nodül riskini gösterir.
PrAust
%
Hipoötektik demir durumunda, PrAust değeri ilk Birincil Östenit çökelmesini gösterir. Böyle bir faz sırasında, Birincil Östenit oluşumu da vardır. PrAust değerinin yüksek olması, nihai dökme demirde Makro büzülme ve Porozite riskini gösterir.
OXF
%
Dökme demirdeki Oksitlenme Faktörü, Ötektik katılaşma süresi ile toplam katılaşma süresi arasındaki ilişki ile belirlenir. Nihai dökme demirde büzülme oluşumu ile sıkı bir şekilde ilişkilidir. Hipoötektik demir ve hipereötektik demirin ayırt edilmesini sağlar.
ACR
°C/s
Dökme demirin soğuduğu ortalama hız. Nihai dökme demirin mekanik özelliklerinin sıkı bir şekilde ilişkilendirilmesi esastır.
CellAust
s
İkinci katılaşma fazı sırasında oluşan Östenit Ötektik fazının miktarını tespit eder. Bu parametre, Sfero Döküm Demirde bulunan Grafit Nodüllerinin miktarı ile sıkı bir şekilde ilişkilidir ve pullanmış dökme demirde bulunan Ferrit miktarı ile ters korelasyon içindedir.
Düşük(Alt) Soğutma
°C
TST (Kararlı Sıcaklık) ile TEMin değeri arasındaki farkı temsil eder. Bu parametre, Aşılayıcının Sünek Demir ve Sıkıştırılmış Grafit Demir üretimindeki verimliliğine bağlıdır.
Ters Düşük(Alt) Soğutma
°C
TEMin değeri ile TMST (Metastabil Sıcaklık) arasındaki farkı temsil eder. Parametre Beyaz Ütüyü tanımlamak için kullanışlıdır.
TEDMin
°C
Minimum Ötektoidik Sıcaklık
TEDMax
°C
Maksimum Ötektoidik Sıcaklık
Nodül Sayısı
mm2
Milimetre kare başına oluşan tahmini Grafit Nodül miktarı. Böyle bir parametre Ötektik aşaması sırasında hesaplanır.
Nodülerite
%
Grafit Nodülün Yuvarlaklık Derecesi
UTS
N/mm2
Analiz edilen Alaşımın Nihai Çekme Dayanımı. Bu değer, bir malzemenin kırılmadan önce taşıyabileceği maksimum gerilimi temsil eder. Nihai dökme demirin maksimum direnç seviyesini gösterir.
YS
N/mm2
Analiz edilen alaşımın Akma Dayanımı. Akma Dayanımı Akma noktası, malzemenin elastik geri dönüşümlü davranıştan, bu tür deformasyonun nedeni ortadan kaldırıldığında kaybolmayan geri dönüşümsüz malzeme deformasyonu ile karakterize edilen plastik bir davranışa geçerek deforme olmaya başladığı gerilme seviyesini temsil eder.
E
%
Dökme Demir Uzaması
Sertlik
HB
Analiz edilen Numunenin Sertliği.
Ferrit
%
Ferrit içeriği
Perlit
%
Perlit içeriği
Macroshrinkage
%
Nihai dökme demirde makro büzülme oluşumunun tahmini. Makro büzülme olgusu, sıvı metalde oluşan Grafit miktarına sıkı sıkıya bağlıdır.
Microshrinkage
%
Nihai dökme demirde Mikro büzülme oluşumunun tahmini. Mikro büzülmeler, dökümün termal merkezi içindeki katılaşmanın son kısmı sırasında oluşur. Bu tür büzülmeler, oluşan Grafit miktarı ve ilgili genleşme, kalan sıvı metalin büzülmesini telafi etmek için yeterli olmadığında meydana gelir. Hesaplanan değer esas olarak KCond Parametresine bağlıdır.
Sementit
%
Dökme Demirde Bulunan Tahmini sementit miktarı .
Grafit
%
Dökme Demirdeki Tahmini Grafit Miktarı
Rec2*
 
Ötektoid Yeniden Birleşme
Δt2*
 
TEDMin ve TEDMax arasındaki zaman farkı
MQ
%
Metalurjik Kalite endeksi, dökümün Metalurjik Kalitesinin genel bir göstergesini temsil eder ve dökümde oluşabilecek tüm olası Metalurjik kusurları dikkate alır.

 

PARAMETRELER

ü Dökümhaneye Özgü Veriler: Alaşımların kimyasal bileşimi

ü Matematiksel Denklemler

ü Üretmek istediğiniz dökme demir türü göz önüne alındığında, alaşımlarınızın ne kadar iyi olduğunu doğrulamak için (Genel Metalürjik kalite Endeksi – MQ)

TCAST TERMAL ANALİZ YAZILIMI NEYİ ANALİZ EDER?

TCAST tarafından sağlanan termal analiz, üretim aşamasının başında; makro ve mikro-büzülme, sementit gibi olası dökme demir kusurlarının yanı sıra sferoidleştirici ajanların veya aşılayıcıların etkinliğini değerlendirerek analiz edilen dökme demirin olası kalite seviyesini belirlemeye ve tahmin etmeye izin verir.

 

DOĞRU BİR ANALİZ ELDE ETMEK NE KADAR SÜRER?

Bir dökümhanenin esas olarak dökme demirin ne kadar iyi olduğunu tahmin etmek ve olası kusurları değerlendirmek 3 DAKİKA İÇİNDE yapılabilir.

Mekanik özelliklerin tahminiyle de ilgilenmesi durumunda, analiz toplam 13 DAKİKA İÇİNDE (700 ° C'ye kadar) gerçekleştirilecektir.

TCAST'ı KURMANIN VE UYGULAMANIN AVANTAJLARI NELERDİR?

ü Dökümhanede gerçek zamanlı olarak gerçekleşen son dökümün hızlı kalite kontrolü, üretim sürecinin başlangıcında alaşım kompozisyonunun zamanında ayarlanmasına izin verir;

ü Dökme demir kalitesinin daha yüksek kontrolüyle sağlanan daha düşük üretim hurdaları

ü Döküm operatörü için basitleştirilmiş kullanım

ü  Çok sayıda işletim sistemi (Microsoft, Macintosh, Linux) için garanti edilen yazılım kurulumu

ü Tüm ayrıntılı verilerin kolayca İçe / Dışa Aktarımı

ü  Her üretim partisi üzerindeki kalite kontrolünü onaylamak için her numune analizinin yazdırılabilir raporu

ü Bütün ölçümlerle ilgili veri depolanması ve ayrıntılı verilerin derinlemesine analizi

ü 1 çalışma istasyonundan (ana sunucu) tüm TCAST kurulumlarını izlemek ve elde edilen tüm verileri merkezileştirmek için TCP / IP teknolojisi.

ü Kalite kontrol sayesinde daha düşük toplam döküm cürufu

ü Düşük kurulum maliyeti

 

BİLGİSAYAR

TCAST, Windows çalıştıran herhangi bir kişisel bilgisayara veya başka bir işletim sistemine (Macintosh, Linux) yüklenebilir, minimum standart olarak i5 merkezi işlem birimi, iyi ekran çözünürlüğü tercih edilir.

EL TERMİNALİ

USB kablosuyla bilgisayara bağlanarak belirli bir süre boyunca sıcaklığı otomatik olarak kaydedebilen taşınabilir cihaz.

DÖKÜM TERMAL ANALIZ KUPA STANDI

K tipi termokupl koruyucu tel ile veri kaydediciye bağlı dökme demir alımları için kullanılan kum reçine kapları için basit demir bazlı destek

TERMAL ANALİZ KUPASI

Dökme demir analizi için özel olarak tasarlanmış tüm kum reçine kaplar

sayfa başına çık